Cum transmiți wireless pe TV orice tip de conținut prin Chromecast

de: Alexandru Puiu
17 12. 2015

Google Chromecast este un dispozitiv surprinzător de ieftin ce vă permite să transmiteți o varietate foarte mare de conținut pe TV wireless.

Cu o vechime de câțiva ani pe piață, Google Chromecast a evoluat semnificativ la capitolul funcționalitate în ultima perioadă. Inițial, era foarte util doar utilizatorilor de Android. La ora actuală, vă ajută enorm chiar și dacă sunteți utilizatori de Mac, PC sau iOS. Disponibil la un preț de aproximativ 150 de lei – prima generație sau 300 de lei – a doua generație, în esență, Chromecast nu s-a schimbat foarte mult. A devenit un pic mai sprinten și a învâțat să profite de rețele de comunicații WiFi mai rapide, dar la bază este același aparat creat de la zero pentru streaming.

Un Chromecast reprezintă unul dintre puținele aparate menite să primească conținut dintr-o varietate foarte mare de surse. Singurul lucru care nu este foarte clar, ține de limitările tipurilor de fișiere pe care le poate afișa. Din acest motiv, mai jos voi detalia cum puteți folosi micuțul dispozitiv pentru a reda aproape orice, indiferent dacă este vorba de un film online, un clip pe care l-ați descărcat de pe internet, o melodie, o prezentare în PowerPoint sau un PDF. Toate acestea reprezintă o mostră infimă din versatilitatea creației Google. 

De ce aveți nevoie pentru a profita de Chromecast?

Pe orice Mac sau PC, vital pentru interacțiunea cu un Chromecast este Google Chrome, browserul oficial al gigantului din Mountain View. În plus, mai aveți nevoie de Google Cast, o extensie de Chrome. Dacă aceasta vă face vreo problemă, precum lipsa unui flux audio constant, încearcați Google Cast Beta, în cazul meu a funcționat mai bine. În situația în care interacționați destul de des cu fișiere Word, PowerPoint sau Excel, extensia Chrome Office Viewer vă permite să le afișați în Chrome, urmând ca în secunda doi să poată ajută pe TV.

După pașii detaliați mai sus, ar fi bine să instalați Chromecast-ul la TV. Acesta se conectează direct la unul dintre porturile HDMI al TV-ului, iar alimentarea cu energie electrică este posibilă fie de la un port USB ar TV-ului, fie de la priză. Depinde doar de voi pentru ce variantă optați. Implicit, un Chromecast crează o rețea WiFi. La aceea trebuie să vă conectați după ce ați instalat aplicația omonimă pentru iOS sau Android. Din acel moment, prin câțiva pași simpli, aparatul poate face parte din rețeaua voastră wireless obișnuită.

Google Chrome funcționează perfect cu Chromecast

Extensia Google Cast instalată în Chrome se reflectă într-un buton suplimentar dreptunghiular în colțul din dreapta sus. Când faceți click pe el, prima opțiunea este de a transmite pe TV conținutul web al tab-ului curent – Cast this tab. În câteva secunde, indiferent ce se perindă prin fereastra de Chrome va fi afișat instant pe televizor. Nu contează dacă vorbim de un film online, un clip pe YouTube sau website-ul vostru preferat de știri. Vreți să opriți transmisia? Faceți click pe același buton și optați pentru Stop casting. Dacă ceva nu funcționează și nu aveți imagine pe televizor, asigurați-vă că ați selectat sursa de semnal corectă, iar Chromecast-ul este alimentat.

Mai multe persoane diferite pot folosi simultan butonul Cast this tab, cu mențiunea de a fi în aceeași rețea WiFi cu stick-ul HDMI. În permanență, ultimul click pe ,,Cast this tab” va defini ce se vede pe TV. Cu alte cuvinte, dacă voi ați pus un clip pe YouTube să se redea pe televizor prin casting și deschideți un tab nou pe același PC sau pe altul, inițierea unei sesiuni noi de casting o va întrerupe/suprascrie pe ultima.  În funcție de rapiditatea rețelei voastre wireless, timpul de răspuns pentru streaming va fi mai bun sau mai puțin bun.

Ce redau sau afișez în Chrome se vede perfect pe TV

Această abilitate a Google Chrome nu este foarte evidentă, dar prin drag and drop, popularul browser de internet face o treabă foarte bună pentru a reda o varietate foarte mare de formate audio-video. Astfel, nu trebuie să vă rezumați doar la filme online pe care printr-un click le vedeți proiectate pe TV. Puteți vedea fișiere MP4, 3GP, AVI, MOV, M4V, MKV, OGV, OGM sau WEBM. Din momentul în care ați tras astfel de fișiere din My Computer în Google Chrome, redarea va începe instant, și veți avea accesibile câteva butoane pentru interacțiune cu fluxul video. Puteți întrerupe redarea, puteți derula într-un sens sau altul și puteți activa modul ,,ecran complet”.

Când vine vorba de documente obișnuite, Chrome se descurcă perfect în a afișa PDF-uri. Din nou, puteți trage un PDF direct într-o fereastră de browser sau puteți alege din meniul contextul al unui asfel de fișier să fie deschis cu aplicația Google. După ce ați instalat extensia Chrome Office Viewer, câștigați același nivel de flexibilitate și când vine vorba de fișiere Word, Excel sau PowerPoint. Trebuie doar să rețineți ideea de drag-and-drop.

Cum redai doar conținut audio prin Chromecast

Dacă sunteți pe o pagină web cu conținut audio sau pur și simplu vreți să vă uitați la un clip pe YouTube pe PC, doar pentru a-l asculta la boxele de la TV, în primul rând, faceți click în dreapta sus pe butonul de casting. Următorul pas implică să alegeți triunghiu din colțul din dreapta sus al noii ferestre și să bifați ,,Cast this tab – optimize for audio”. Din acel moment, fluxul audio din respectiva fereastră va fi transmis exclusiv către TV și nu se va mai auzi nimic pe PC. Cât opțiunea va rămâne activă, ajustarea volumul se va realiza din telecomanda televizorului, nu din laptop sau PC.

Puteți aplica aceeași rețetă de mai sus și cu fișiere audio offline trase într-o fereastră de Google Chrome. Sunt suportate nativ pentru redare formatele MP4, M4A, OGG, OGA, WAV și, bineînțeles, MP3. Dacă nu vreți să trageți fiecare melodie nouă în Chrome pentru a fi redată, o extensie precum Achshar Player facilitează crearea și redarea de playlist-uri din tipurile de fișiere de mai sus. Dacă folosiți Zonga sau Deezer în browser, conținutul audio desprins din acele ferestre poate de asemenea să ajungă pe TV. 

Transmite tot desktop-ul pe TV prin Chromecast

Deși nu se pretează foarte bine pentru jocuri sau ferestre cu acțiune foarte rapidă, inclusiv playere dedicate de filme, este de apreciat faptul că puteți transmite toate ferestrele deschise la un momentdat pe TV. Această funcție nu este perfectă, dar o puteți experimenta după ce ați dat click pe extensia Google Cast și ați ales ales din meniul accesibil în colțul din dreapta sus opțiunea – Cast screen/windows (experimental). Imediat va fi afișată o fereastră din care puteți alege una dintre ferestrele deschise la momentul respectiv pe PC sau toate împreună – Entire Screen.

Pentru a întrerupe transmisia de conținut video către TV, faceți click pe același buton de casting și din fereastra de Chrome și alegeți Stop Casting. E foarte probabil ca în aceleași momente să aveți în un buton semnificativ marcat Stop Sharing în colțul din dreapta jos al desktop-ului.

În definitiv, sper că am reușit să vă conving în legătură cu faptul că Google Chromecast este mult mai deștept decât ați crede și surprinzător de util, având în vedere prețul accesibil. Pentru că există modulul Chromecast inclus și în sistemul de operare Android TV, merită să rețineți că toate informațiile de mai sus se pretează și în cazul în care ați investit într-un TV recent de la Philips sau Sony cu Android.